Komputer Terkena Virus Ransomware WannaCry ? Tools Ini Mungkin Dapat Bantu Anda!


kongsinfo.blogspot.my


TANDA-TANDA KOMPUTER DIJANGKITI VIRUS
"Alamak! Kenapa fail kerja aku tak boleh bukak ni ?" 
"Eh! Apesal data-data komputer ni tiba-tiba bertukar format lain ni ?" 
"Pergh! Keluar pop-up warning suruh bayar Bitcoin kalau nak akses semula data dalam komputer. Komputer aku kena virus ke ?"

kongsifo.blogspot.my

Adakah komputer peribadi anda sedang menghidapi situasi seperti di atas ? Jika ada, bermakna komputer anda sudah 'selamat' dikawal sepenuhnya oleh virus. Lebih malang lagi, contoh-contoh situasi di atas lebih tertumpu kepada serangan daripada virus yang sedang menular dan hangat diperkatakan sekarang (2017) iaitu virus Ransomware WannaCry.

Kenapa saya katakan malang ? Sila baca entri Virus Ransomware WannaCry: 5 Tips Untuk Elak Diri Dari Jadi Mangsa Seterusnya jika ingin mengetahui dengan lebih lanjut.



* * * * * * * * * * * * *

CARA PERBAIKI

Ya! Bukan mudah untuk membaiki atau memulihkan semula data-data yang telah disekat dan dijangkiti oleh virus Ransomware WannaCry ini. Tetapi, tidak menjadi satu kerugian jika kita try and error untuk mendapatkan semula akses pada data-data berkenaan.

Oleh itu, admin ingin berkongsi cara-cara bagaimana pengguna mahu decrypt/unlock semula data-data yang telah dijangkiti virus berkenaan dengan menggunakan tools seperti di bawah:

kongsinfo.blogspot.my


1. Pastikan komputer belum di-restart atau shutdown setelah dijangkiti virus Ransomware WannaCry.

2. Muat-turun tools WannaKiwi.zip dan unzip (guna WinRar/7zip)

3. Klik butang Windows (ΓΏ) dan taip "cmd" pada ruang carian. Seterusnya klik kanan pada cmd dan klik "Run as Administrator".

4. Run "wannakiwi.exe" pada tools yang telah unzip tadi.

5. Lihat hasilnya..

Sistem Operasi (OS) yang disokong:
🠞Windows XP
🠞Windows 7 x86
🠞2003 
🠞Vista
🠞Server 2008 and 2008 R2 +

*PERHATIAN: 

Cara ini hanya berkesan sekiranya komputer belum restart atau shutdown setelah dijangkiti virus Ransomware Wannacry!!
Sekiranya anda tidak mahir untuk melakukan tips-tips seperti di atas, sila dapatkan nasihat dan bantuan dari pakar IT.





Sumber: Facebook Kyrol Security Labs

Virus Ransomware WannaCry: 5 Tips Untuk Elak Diri Dari Jadi Mangsa Seterusnya



APA ITU RANSOMWARE WANNACRY ?

Sejak kebelakangan ini, media-media tempatan mahupun luar negara hangat memperkatakan tentang kemunculan kembali serangan virus Ransomware WanaCrypt0r 2.0. Terbaru, virus ini berjaya menyerang hampir 100 buah negara (mungkin termasuk Malaysia) dengan melumpuhkan dan menyekat akses ke komputer sehingga tuntutan sejumlah wang dibayar. Fuh!

Ransomware merupakan perisian hasad (malicious software, malware) yang direka untuk menyerang dan menggunakan kelemahan keselamatan dalam sistem operasi Windows dengan mengunci fail pengguna melainkan mereka membayar penyerang sejumlah wang dituntut menggunakan mata wang maya, Bitcoin.



Ya! Dunia teknologi memang begini risikonya. Sekali komputer sudah berhubung dengan rangkaian jalur lebar, pengguna sudah terdedah dengan bermacam-macam risiko keselamatan dunia siber. Welcome to the club!



* * * * * * * * * * * * *

TIPS SUPAYA TIDAK JADI MANGSA

Berdasarkan pengalaman admin yang pernah kena suatu ketika dahulu, data-data yang telah disekat oleh virus ini amat sukar untuk dipulihkan semula dan memaksa admin untuk format segala data penting di dalamnya sebelum keadaan menjadi lebih buruk.

Sebagai langkah berjaga-jaga dan perkara yang sama tidak berulang kembali, admin ingin berkongsi tips bagaimana untuk elakkan diri daripada menjadi mangsa virus Ransomware WannaCry ini.




1. Bagi pengguna sistem operasi Windows, Windows telah melancarkan kemaskini terbaru dari segi penambahan sistem keselamatan. Jadi, jalankan Windows Update anda secepat yang mungkin.

2. Elakkan daripada menggunakan WiFi awam (public wifi). Contohnya di hotel, cafe atau di mana sahaja yang menyediakan wifi secara percuma.

3. Sentiasa menjalankan sistem backup data sekerap yang mungkin. Anda juga boleh menyimpan data-data penting di cloud storage seperti Google Drive, Dropbox dan lain-lain lagi (sila Google). Seterusnya, simpan satu salinan backup di dalam hard disk (offline).

4. Pastikan anda menggunakan antivirus di dalam komputer dan kemaskini versi terbaru perisian ini sekiranya ada. Antivirus boleh dibeli secara online seperti Kaspersky, Avira, Avast, Eset dan macam-macam lagi.

5. Elakkan daripada klik sebarang URL atau pautan yang meragukan termasuklah emel dari pengirim yang tidak dikenali.

PERHATIAN!

Sekiranya anda tidak mahir untuk melakukan tips-tips seperti di atas, sila dapatkan nasihat dan bantuan dari pakar IT.

* * * * * * * * * * * * *

Kalau Nak 'Umur' Charger Laptop Panjang, Tolong Jangan Buat Macam Ni..!

Terkadang ramai yang terlepas pandang dan mengambil ringan dalam hal-hal penjagaan komputer sama ada PC atau pun komputer riba. Walaupun kewujudan peranti-peranti canggih ini adalah untuk memudahkan kerja-kerja seharian manusia, namun ia juga perlu dijaga tahap 'kecergasannya' agar lancar semasa digunakan.

Entri kali ini lebih fokus kepada tips penjagaan komputer riba dan lebih spesifik kepada charger atau pengecas. Seperti yang sudah sedia maklum, setiap komputer riba yang dibeli pasti akan dibekalkan charger selain bateri dan aksesori-aksesori percuma lain.

Jadi, sebagai pengguna komputer riba, sejauh manakah kita mengambil berat tentang penjagaan charger itu sendiri ?

Perlu diketahui, kaedah penjagaan dan penyimpanan charger laptop yang betul juga perlu diambil berat terutama cara ia digulung, diikat atau dililit. Ini adalah bagi mengelakkan jangka hayat charger tu menjadi pendek dan seterusnya rosak.

Berikut adalah contoh bagaimana cara ikatan charger yang salah dan tidak kemas.


kongsinfo.blogspot.com


Hah! Adakah anda sering mengamalkan cara ikatan sebegini ? Jika YA, sila baca entri ni sampai habis untuk ketahui cara ikatan yang betul. Jangan SKIP!


* * * * * * * * * * * * *

KESAN BURUK

Sudah lar tidak kemas, salah pulak tu. Ish!

Sebenarnya banyak lagi cara ikatan charger yang salah dan tidak kemas. Kadang-kadang pengguna tu sendiri terpaksa 'menyelesaikan masalah' wayar berselirat dan terbelit bila ia dikeluarkan dari dalam beg. Serabut tahu ?!

"Takkan gulung macam ni pun salah..?"

Ya! Memang salah pun sebab dengan cara inilah sekaligus akan memendekkan jangka hayat charger tu sendiri. Dalam erti kata lain, pengguna akan menanggung kos kerugian sebuah charger.

kongsinfo.blogspot.com


Tengok lar sendiri gambar di atas kesan-kesan penggunaan dan penyimpanan charger yang salah. Situasi begini sering terjadi kepada pengguna kerana kekerapan menggulung charger dengan terlalu ketat dan dalam teknik bulatan mengecil (faham?).

Teknik berkenaan boleh mengakibatkan bahagian wayar dalam charger mudah rosak dan berkemungkinan akan mendatangkan risiko yang besar seperti berlaku renjatan elektrik atau litar pintas.

* * * * * * * * * * * * *


TEKNIK BETUL

Kita dah sampai pada part akhir.

Teknik yang salah dan kesan jangka hayat pun sudah tahu. Jadi tinggal nak terangkan teknik yang betul sahaja.

Jadi, admin bagi contoh terus seperti di bawah!

kongsinfo.blogspot.com


Nah! Nampak tak perbezaan teknik ikatan sebelum dan selepas diselesaikan ? Nampak kemas, kan ?

Ini adalah salah satu contoh ikatan yang betul dan kemas sekaligus tidak merosakkan charger. Teknik yang dilakukan adalah dengan menggulungkan bersama power cable + AC adapter. Gulung secara berasingkan pun tidak menjadi masalah.

kongsinfo.blogspot.com


Teknik ikatan/gulungan yang sama semasa pertama kali membeli laptop/charger baru kan ?

Sekarang sudah tahu di mana kesilapan anda selama ini ? Jadi, terus praktikkan tips ini jika sayangkan duit poket anda!

* * * * * * * * * * * * *

Jadi, sekian itu sahaja tips mudah dan ringkas untuk kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca.
InsyaAllah, entri-entri yang menarik akan menyusul nanti.

iPhone 6 Dan Aurat: Apa Kaitan ?


iPhone 6 dan Aurat. Apakah kaitan antara kedua-duanya ini ? Itulah yang akan menjadi tanda tanya setiap yang membaca tajuk entri ini. Admin ingin kongsikan satu perbualan dialog menarik antara bapa dan anak perempuannya yang diambil dari page Khairul Azhar Ghazali. Admin harap setiap yang membaca dapat menghayati maksud tersurat mahupun tersirat apa yang diselitkan.

Selamat membaca dan menghayati.

Cara Download Fail Dari Google Yang Mudah (Video Tutorial)

http://kongsinfo.blogspot.com/


Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Entri kali ini admin akan berkongsi satu trick barangkali untuk mencari fail-fail tertentu dan sulit di enjin pencarian terbesar, Google.
Powered by Blogger.